... mot privatiseringar och sociala nedskärningar

30.10.05

Privatisering hotar demokratin och trafikanternas säkerhet

Miljöförbundet Jordens Vänner uppmanar till protester mot Connex avskedande av Per Johansson, fackordföranden för tunnelbaneförarna i Stockholm. Avskedandet är ett hot mot trafikanternas säkerhet menar Göran Folin, ordförande för Miljöförbundet Jordens Vänner.

Per Johansson är ordförande för 700 förare och konduktörer i SEKO klubb 119. Det är en klubb som har profilerat sig i frågor om säkerhet och varnat för risker för trafikanter vid brand och andra olyckor. Att fackklubbens ordförande gått ut med informationen offentligt efter att företaget inte lyssnat på kritik är lojalt mot allmänheten och något vi förväntar oss i en demokrati säger Göran Folin. Connex påstående om att Per Johansson är illojal mot företaget är därför ett hån mot demokratin. Miljörörelsens erfarenhet är att yttrandefriheten och facklig organisering är avgörande för att sanningen ska komma fram så att säkerheten och miljökrav kan tryggas. Privata företag som söker sätta munkavle och än värre avskeda de som gör sin plikt och informerar om missförhållanden är ett hot mot vår trygghet.

Miljöförbundet Jordens Vänner har granskat de problem som uppstått genom avregleringen av kollektivtrafiken. En slutsats är att just Connex haft en negativ inverkan på Norrlandstrafiken efter ett dumpat bud. Ett av tre nattåg har dragits in, biljetter säljs inte längre på stationerna och servicen på tågen försämras. Genom sina dumpade bud tränger Connex ut seriösare ägare av kolletivtrafiken.

Miljöförbundet Jordens Vänner är djupt oroade för de försämringar som privatiseringen av kollektivtrafiken inneburit för service, säkerheten och miljön. När nu Connex agerar mot den fackliga organiseringen innebär det ett hot vidare än så. Om ett transnationellt företag som Connex kan fritt avskeda en klubbordförande i Sverige med hög andel fackligt anslutna innebär det också ett hot i andra länder mot de krafter som vill värna om fackliga rättigheter, yttrandefrihet och demokrati.

Lördagen 22 oktober ordnar Miljöförbundet Jordens Vänner tillsammans med SEKO och andra organisationer konferenser om privatiseringen av kollektivtrafiken och naturresurser på ABF-huset i Stockholm. Här kommer konsekvenserna av Connex och andra företags privatisering av kollektivtrafiken att granskas. Vi kommer också att ha som gäst ordförande för Internationella Jordens Vänner, Meena Raman och med henne ta upp frågan om vikten av att stävja det hot mot demokratin som det transnationella företaget Connex och privatisering innebär. Vi uppmanar alla folkrörelser att sluta upp i protester och stödja den fackliga kampen för att värna om demokratin och allas vår trygghet. Skriv till Connex, skicka stöduttalanden till facket, skriv insändare och sprid den protestaffisch som Miljöförbundet Jordens Vänner har tagit fram.

Skícka era protester till Connex, Box 1820, 171 24 Solna, info@connex.se

Skicka era stöduttalanden till Seko Klubb 119, c/o Connex Center, Gullmarsplan, 121 40 Johanneshov, 08-686 41 63 / 64, info@klubb119.org

Miljöförbundet Jordens Vänner http://www.mjv.se